29. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® oraz 20. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii...
POLAGRA 2022 to ajważniejsze wydarzenie branży spożywczej i sektora HoReCa rozpocznie się 26 września i potrwa trzy dni. Podobnie jak w...
W każdym z krajów istnieją inne zwyczaje żywieniowe, niemniej jednak większośc hoteli serwuje gościom potrawy kuchni międzynarodowej wzbogacone o miejscowe specjały. Standard wyżywienia uzależniony jest od kategorii hotelu. Gastronomia hotelowa to bardzo ważny punkt oferty obiektu, a jakość oferowanych usług kulinarnych ma znaczący wpływ na opinie o całości hotelu.
Wszelkie świadczenia gastronomiczne realizuje się w hotelowych: restauracjach, kawiarniach, cafeteriach, barach, ogródkach gastronomicznych, grilowiskach, salach konferencyjnych oraz poprzez podawanie posiłków do pokoju. Gastronomia hotelowa to bardzo ważny punkt oferty obiektu, a jakość oferowanych usług kulinarnych ma znaczący wpływ na opinie o całości hotelu, dlatego urozmaicanie jadłospisu, jego jakość, profesjonalna obsługa kelnerska pozwala na ustalanie przez hotel odpowiednich cen za swoje usługi.
Rodzaje i skróty wyżywienia w hotelach:
RR lub OB lub OV - bez wyżywienia (only bed)
BB - bed&breakfast (w cenę wliczone jest tylko śniadanie);
HB - half board - 2 posiłki (śniadania i obiadokolacje);
FB - full board (3 posiłki dziennie);
AI - all inclusive - 3 posiłki (śniadanie, obiad, kolacja), przekąski, wszystko w cenie (choć w poszczególnych krajach wystepuja produkty które podlegają wykluczeniu w tej kategorii jak chociażby alkohole importowane);
Ultra AI - Ultra All Inclusive- wszystko w cenie (każdy hotel posiada własne ultra all inclusive - czasami może to oznaczać dostępność alkoholi 24H/dobę, a czasami co innego:)
Szwedzki stół - to rodzaj samoobsługowego bufetu, z którego gość hotelowy ma prawo korzystać bez ograniczeń. Gościom udostępniana jest szeroka gama kilkunastu potraw, z których mogą ułożyć oni pełny posiłek, z uwzględnieniem własnych upodobań kulinarnych.
Wybór posiłków specjalnych - Posiłki obiadowe serwowane zazwyczaj są „a’la carte”, czyli na postawie złożonego zamówienia, według obowiązującego menu. Dobrze ułożone menu powinno zawierać potrawy z kilku rodzajów mięs, potrawy z ryb, dania wegetariańskie, zupy i desery. Specyfika ułożonego menu zależy wyłącznie od hotelu.
Room service – w pokoju znajdziemy menu, często w formie zawieszki na klamkę, za pomocą którego zamawiamy śniadanie do pokoju. Zwykle jest to usłaga dodatkowo płatna a zamówienie należy złożyć poprzedniego wieczoru
Rodzaje śniadań w hotelach:
Śniadanie kontynentalne to najprostsze śniadanie składające się zwykle z herbaty lub kawy, chleba, grzanki lub rogalika, masła, dżemu lub galaretki, czasem również soku, sera i wędliny. Z tego typu posiłkiem można się często spotkać w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz w Stanach Zjednoczonych. Śniadanie kontynentalne w wersji rozszerzonej to takie, na które dodatkowo podaje się: wędliny lub ser, ew. jajko albo pasztet itp. Czasami podawane jest ciepłe danie (jajecznica, parówki, bekon itp.) oraz owoce. Rozszerzona wersja serwowana jest między innymi w hotelach skandynawskich. Śniadanie kontynentalne podawane jest do stołu przez obsługę kelnerską.
Śniadanie angielskie (ang. Full English breakfast, cooked breakfast lub traditional fry-up) – tradycyjny posiłek (śniadanie) serwowany na ciepło w krajach Wysp Brytyjskich. Kiedyś codzienny w większości angielskich domów, obecnie podawany głównie w hotelach, pensjonatach i B&B. Zwykle śniadanie angielskie składa się z soku i/lub płatków zbożowych, grzanek, masła, dżemów, kawy i herbaty, jaj na bekonie, wędlin lub ryby; w przeciwieństwie do śniadania kontynentalnego nie ma charakteru dietetycznego. Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku: jajek (smażonych, jajecznicy lub "w koszulkach"), plastrów bekonu, parówek wieprzowych, krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding, (przypominającej nieco polską kaszankę), pomidorów, grzybów, fasolki w sosie pomidorowym. Taki posiłek jest bardzo tłusty i kaloryczny.
Śniadanie Amerykańskie jest obfite i urozmaicone. Na początek szklanka zimnego soku owocowego lub połówka grejpfruta, a potem tzw. cereals – płatki mączne lub zbożowe zalane mlekiem. Popularne są też gorące naleśniki (pancakes) z pszennej lub kukurydzianej mąki, polane syropem klonowym. Można również zjeść ciepłe danie np. jajka z szynką lub bekonem. Na końcu podawana jest kawa ze śmietanką, bułki, ser i wędlina.
Międzynarodowy bufet śniadaniowy zawiera to, co kontynentalne oraz wybór dań na ciepło jak jajka gotowane czy smażone, omlety, parówki. Śniadanie może być podawane jednoporcjowo (porcja przygotowana dla każdego gościa) lub w formie bufetu nazywanego też szwedzkim stołem. Śniadanie bufetowe jest połączeniem różnych typów śniadań, może zawierać:
- Wybór świeżego chleba: słodki, mieszany, czarny, biały oraz pszenne rogaliki, bułki,
- Tosty, drożdżówki, ciasta,
- jogurty (czyste i owocowe), sery: kremowy, Twarogowy i żółty – świeże owoce i sałatki owocowe, owoce parzone i kompoty, 3-5 rodzajów soków owocowych, różne płatki śniadaniowe i musli, płatki kukurydziane,
- Świeże mleko: pełne i o niskiej zawartości tłuszczu;
- Zimne mięso: gotowana i wędzona szynka, salami, kiełbasy;
- Pokrojone sery twarde i miękkie, jajka gotowane, jajecznica, omlet, jajka smażone, smażona szynka;
- Kiełbasa, pomidory, grzyby i chleb;
- Kawa, herbata, gorąca i zimna czekolada, także mleko i śmietana
Co kraj to obyczaj – ta zasada chyba najlepiej charakteryzuje standardy żywieniowe stosowane w hotelach na całym świecie. Wiele będzie zależało od klasy hotelu, w którym przebywa gość, jego rodzaju, zwyczajów w kraju pobytu, niemniej jednak większośc hoteli serwuje potrawy kuchni międzynarodowej wzbogacone o miejscowe specjały. Nawet nazwy zawdzięczają swoje pochodzenie krajom lub regionom.