29. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® oraz 20. Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii...
POLAGRA 2022 to ajważniejsze wydarzenie branży spożywczej i sektora HoReCa rozpocznie się 26 września i potrwa trzy dni. Podobnie jak w...
Powstała w marcu 2002 roku i jest organizacją zrzeszającą przedsiębiorców świadczących usługi hotelarskie oraz przedsiębiorców i organizacje działające na rzecz hotelarstwa w Polsce. Polska Izba Hotelarstwa (PIH) działająca w obrębie branży, którą reprezentuje, propaguje takie...
to obiekt wchodzący w skład infrastruktury turystycznej, świadczący odpłatnie usługi noclegowe (przede wszystkim krótkookresowe). W myśl polskich standardów, hotele muszą dysponować liczbą co najmniej 10 pokoi, w większości jedno- i dwuosobowych. Jednocześnie powinny oferować...
to związek organizacji hotelarskich założony w 1949 roku w Zurychu. Obecną siedziba mieści się w Paryżu. Zasadniczym celem działalności tej organizacji jest zjednoczenie na płaszczyźnie międzynarodowej branżowych organizacji hotelarzy oraz właścicieli restauracji i kawiarń w celu...
została zarejestrowana w Krajowym Rejestrze Sądowym pod nr.0000174981 w listopadzie 2003 roku z inicjatywy 123 podmioto?w gospodarczych reprezentujących sektor hotelarski, gastronomiczny, firmy, przedsiębiorstwa i wyższe uczelnie wspo?łpracujące na rzecz turystyki i hotelarstwa w Polsce....
to dozorca domu i odźwierny we francuskich kamienicach. We współczesnych luksusowych hotelach są to na pewno jedni z kluczowych pracowników, którzy łączą funkcje recepcjonisty, kamerdynera, doradcy i asystenta. Zadaniem jest załatwianie najróżniejszych spraw dla gości –...
to sposób serwowania posiłków w hotelach, rzadziej restauracjach, polegający na udostępnieniu gościom kilkunastu potraw, z których mogą oni ułożyć pełny posiłek z uwzględnieniem własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych. Korzystający ze szwedzkiego stołu mogą...
to termin używany przez biura podróży do określenia typu wyżywienia; oznacza że poza noclegim w ofercie (w cenie) znajduje się codzienne śniadanie
to termin określający typ wyżywienia; najczęściej podawany przez biura podróży - oznacza 3 posiłki dziennie (śniadanie, obiad i kolacja)
to termin stosowany najczęściej przez biura podróży oznacza, że w ofercie znajdują się dwa posiłki dziennie: śniadanie i obiadokolacja.
to eklskluzywna opcja hotelowa dostępna zazwyczaj za dodatkową dopłatą, a w niektórych hotelach pięciogwiazdkowych oferowana w standardzie usług. All inclusive polega na tym, że w wyznaczonych miejscach jest non stop dostępne mniej lub bardziej wyszukane menu oraz napoje chłodzące...
to planowana rezerwacja większej ilości osób niż może pomieścić hotel, zakładając, że część osób posiadających rezerwacje zrezygnuje ze zrealizowania owej rezerwacji. Overbooking stosuje się przeważnie w okresach dużego obłożenia hotelu w celu jak najlepszego wykorzystania...
to hotel wysokiego standardu, zaspokajający nierzadko wyszukane, luksusowe i wyrafinowane potrzeby. Grupą docelową odbiorców usług tego rodzaju hoteli są stosunkowo zamożne osoby ceniące sobie kameralność, spokój i intymność, unikające pośpiechu. Pierwsze hotele butikowe powstały...